Jadłospis
Samorządowe Przedszkole nr 87
 
 
2018-04-23 PONIEDZIAŁEK
Śniadanie:    chleb razowy(pszenica, żyto, otręby, słód jęczmienny), chleb pszenno-żytni z masłem 83%, ser topiony "Hochland", pomidor, rzodkiewka,  szczypiorek, płatki zbożowe(owies, jęczmień, soja orzechy) z mlekiem 2%, pomarańcze
Obiad:   zupa grysikowa(kasza manna) na rosole z warzywami(marchewka, pietruszka, cebula, por, kapusta włoska, zielona pietruszka), polędwiczki z indyka w sosie kremowym(pszenica, mleko), ziemniaki, surówka z marchewki i jabłka, kompot
Podwieczorek:   weka(pszenica) z masłem 83%, szynka "Staropolska", sałata zielona, ogórek kiszony, szczypiorek, herbata z sokiem malinowym

 
2018-04-24 WTOREK
Śniadanie:    chleb "Bonvital"(pszenica, proso, owies, soja, sezam), chleb pszenno-żytni z masłem83%,  pasta z tuńczyka z jajkiem,  serem i jogurtem, rzodkiewka, papryka, szczypiorek, kakao(gluten, soja)  na mleku 2%
Obiad:   barszcz czerwony na wywarze mięsno-jarzynowym(skrzydełka z kurczaka, buraki czerwone, marchewka, pietruszka, cebula, por, kapusta włoska, śmietana 12%, zielona pietruszka) z ziemniakami, łazanki(pszenica, jajka) z kiełbasą i kapustą, kompot, marchewka do chrupania
Podwieczorek:   budyń domowy o smaku waniliowym(skrobia ziemniaczana, masło 83%, jajka, cukier z wanilią) na mleku 2%, banany

 
2018-04-25 ŚRODA
Śniadanie:    chleb wieloziarnisty(żyto, pszenica,  proso,  owies, soja, sezam),  chleb pszenno-żytni  z masłem 83%, szynka z "Bobrownik", sałata zielona, papryka, szczypiorek, kawa zbożowa "Inka"(żyto) na mleku 2%
Obiad:   zupa jarzynowa na wywarze mięsno-jarzynowym z makaronem(pszenica, jajka)(skrzydełka z kurczaka, marchewka, pietruszka, cebula, por, kapusta włoska, brokuł, brukselka, masło 83%, śmietana 12%, zielona pietruszka), roladki mięsno-warzywne w sosie pomidorowym(mięso szynka, kalafior, cebula, bułka pszenna, mleko 2%, pestki słonecznika, jajka, olej rzepakowy, pomidory, masło 83%,  mąka pszenna, śmietana 12%), ziemniaki,  ogórek świeży,  kompot
Podwieczorek:   bułka(pszenica) z masłem 83% i serem żółtym, rzodkiewka, szczypiorek,  herbata owocowa, gruszki

 
2018-04-26 CZWARTEK
Śniadanie:    chleb graham(pszenica, otręby pszenne, słód jęczmienny)  i chleb pszenno-żytni z masłem(83%), dżem jagodowy, płatki orkiszowe z mlekiem 2%,  pestki dyni
Obiad:   krem z soczewicy na wywarze jarzynowym(soczewica czerwona, marchewka, pietruszka, cebula, por, kapusta włoska, masło 83%, zielona pietruszka)z grzankami(pszenica), bitki wołowe w sosie własny, kasza jęczmienna na sypko, mix sałata z sosem winegret, kompot
Podwieczorek:   mus wieloowocowy(truskawki, banany, jagody) na jogurcie naturalnym, chrupki kukurydziane

 
2018-04-27 PIĄTEK
Śniadanie:    chleb "Farmera"( pszenica, płatki owsiane, żyto, płatki jęczmienne,  soja, sezam, orzechy), chleb pszenno-żytni z masłem 83%, twarożek (ser biały, jogurt naturalny) z rzodkiewką,  szczypiorkiem i jogurtem, kakao(gluten, soja) na mleku 2%
Obiad:   zupa ogórkowa na wywarze mięsno-jarzynowym( udka z kurczaka, ogórki kiszone, marchewka, pietruszka, cebula, por, kapusta włoska, śmietana 12%, zielona pietruszka) z ryżem, ryba po grecku z warzywami(filety z dorsza, olej rzepakowy, włoszczyzna(seler), pomidory, mąka pszenna), ziemniaki,  kompot
Podwieczorek:   ciasto ucierane z owocami(mąka pszenna, mleko 2%, olej rzepakowy, skrobia ziemniaczana, jajka, cukier, brzoskwinie), soczek jabłkowy 100%


 
2018-04-30 PONIEDZIAŁEK
Śniadanie:    chleb razowy(pszenica, żyto, otręby, słód jęczmienny), chleb pszenno-żytni z masłem 83%, serek kanapkowy, ogórek kiszony,  szczypiorek, kawa zbożowa "Inka"(żyto) na mleku 2%
Obiad:   zupa kalafiorowa na wywarze jarzynowym(kalafior, marchewka, pietruszka, ziemniaki, cebula, por, kapusta włoska, masło 83%, śmietana 12%, zielona pietruszka), makaron spaghetti z sosem
mięsno-pomidorowym(gluten, seler), kompot, kiwi
Podwieczorek:   weka(pszenica) z masłem 83%, szynka "Bacy", sałata zielona, rzodkiewka, szczypiorek, herbata owocowa


 
2018-05-02 ŚRODA
Śniadanie:    chleb wieloziarnisty(żyto, pszenica,  proso,  owies, soja, sezam), chleb pszenno-żytni  z masłem 83%, pasta serowo-jajowa z jogurtem naturalnym i szczypiorkiem, rzodkiewka, papryka, kakao(gluten, soja) na mleku 2%, słonecznik łuskany
Obiad:   zacierka(pszenica, jajka) na rosole(skrzydełka z kurczaka, marchewka, pietruszka, cebula, por, kapusta włoska, zielona pietruszka), gulasz z szynki  w sosie własnym, ziemniaki, sałatka z ogórka kiszonego z pomidorem i zieloną cebulką, kompot
Podwieczorek:   ryż z truskawkami i jogurtem naturalnym

 
2018-05-04 PIĄTEK
Śniadanie:    chleb "Farmera"( pszenica, płatki owsiane, żyto, płatki jęczmienne,  soja, sezam, orzechy), chleb pszenno-żytni z masłem 83%, pasztet z królika (pszenica, jajka, mleko, soja), papryka, pomidor, szczypiorek, kawa zbożowa "Inka"(żyto) na mleku 2%
Obiad:   krupnik na wywarze mięsno-jarzynowym(skrzydełka z kurczaka, marchewka, pietruszka, cebula, por, kapusta włoska, kasza jęczmienna, zielona pietruszka), ryba panierowana(filety  z "Miruny", jajka, bułka tarta(gluten), olej rzepakowy), ziemniaki, surówka wielowarzywna (kapusta kiszona, marchewka, cebula, jabłko, olej rzepakowy), kompot
Podwieczorek:   chałka maślana(gluten, jajka, mleko, soja), jogurt, banany

Jadłospis może ulec zmianie

Przyprawy używane do przygotowania potraw: sól o obniżonej zawartości sodu, bazylia, oregano, papryka słodka, pieprz, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, lubczyk, kminek, kolendra, cynamon,  zioła prowansalskie, tymianek

       Woda źródlana do picia dla dzieci cały czas

Na podstawie rozporządzenia parlamentu Europejskiego i Rady (UE)
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r
w jadłospisie zaznaczono alergeny występujące w posiłkach:

1- Zboża zawierające gluten,
2- Skorupiaki i produkty pochodne,
3- Jaja i produkty pochodne,
4- Ryby i produkty pochodne,
5- Orzechy ziemne(arachidowe),
6- Soja i produkty pochodne,
7- Mleko i produkty pochodne,
8- Orzechy,
9- Seler i produkty pochodne,
10- Gorczyca i produkty pochodne,
11- Nasiona sezamu i produkty pochodne,
12- Dwutlenek siarki,
13- Łubin,
14- Mięczaki




 

 

     
ZŁOTA MYŚL
"Nie takie ważne, by człowiek dużo wiedział, ale żeby dobrze wiedział, nie żeby umiał na pamięć, a żeby rozumiał, nie żeby go wszystko troszkę obchodziło, a żeby go coś naprawdę zajmowało."

Janusz Korczak  


Samorządowe Przedszkole Nr 87
"Lajkonik"
ul. Spółdzielców 7
30-682 Kraków

Tel: 12 655 -51-97
www.lajkonik87.pl



00068036

Mirosław Kuduk © 2013
  Proszę czekać...  
 
  Proszę czekać...  
 
    

 
 


 

   
Profesjonalny Hosting