Deklaracja Dostępności         telrfon 12 655 51 97           telrfon przedszkole87.lajkonik@gmail.com      

 
 

 

           
 
Jadłospis
Samorządowe Przedszkole nr 87
 
 
2021-12-01 ŚRODA
Śniadanie:    Chleb pszenno żytni (pszenica, żyto), chleb Bonvital (pszenica, żyto, słód jęczmienny, sezam, serwatka w proszku), masło 82%, płatki ryżowe na mleku 2%, szynka Juranda, sałata zielona, pomidor, szczypiorek, herbata z miodem i cytryną. Mandarynka - 340 kcal
Obiad:   Zupa z żółtej fasolki szparagowej na wywarze jarzynowym (marchewka, pietruszka, por, seler, kapusta włoska, cebula, fasolka szparagowa) z makaronem muszelki z mąki durum i zieloną pietruszką, zabielana (śmietana 12%).
Sznycelki cielęco wieprzowe (pszenica, jaja), ziemniaki puree z koperkiem (masło 83%), mizeria z jogurtem naturalnym, kompot wieloowocowy - 462 kcal
Podwieczorek:   Polenta (mleko i jego przetwory) z bakaliami (orzechy).  Woda mineralna z miętą, cytryną i pomarańczą - 210 kcal

 
2021-12-02 CZWARTEK
Śniadanie:    Chleb pszenno żytni (pszenica, żyto), chleb Szefowej (pszenica, żyto, słód jęczmienny), szwedzki stół: masło 82%, polędwica z indyka, ser kozi, pomidor, ogórek zielony, rzodkiewka, szczypiorek, kawa Inka (żyto, jęczmień) na mleku 2%. Winogrono - 340 kcal
Obiad:   Zupa brokułowa na wywarze mięsno jarzynowym (marchewka, pietruszka, por, seler, kapusta włoska, cebula, brokuły, udka z kurczaka) z ryżem i zieloną pietruszką, zabielana Śmietana 12%).
Pierogi ruskie ze szczypiorkiem, kompot śliwkowy - 467 kcal
Podwieczorek:   Bułka grahamka (pszenica, słód jęczmienny) z masłem 82%, makrelą wędzoną (ryba), ogórek kiszony, szczypiorek. Herbata z dzikiej róży. Woda mineralna z miętą, cytryną i pomarańczą - 210 kcal

 
2021-12-03 PIĄTEK
Śniadanie:    Chleb pszenno żytni (pszenica, żyto), chleb wieloziarnisty (pszenica, żyto, sezam, soja), pasta serowo jajowa, rzodkiewka, szczypiorek, kawa Inka (żyto, jęczmień) na mleku 2%. Jabłko - 336 kcal
Obiad:   Zupa krem z gruszki i pietruszki (marchewka, pietruszka, por, seler, kapusta włoska, cebula, gruszka, śmietana 30%) na wywarze jarzynowym z prażonym słonecznikiem.
Ryba z pieca w warzywach (seler) i sosie pomidorowym, ryż  na sypko, kalarepa do chrupania, kompot wieloowocowy  - 462 kcal
Podwieczorek:   Koktajl truskawkowy na kefirze (mleko i jego przetwory). Talarki kukurydziane. Woda mineralna z miętą, cytryną i pomarańczą - 195 kcal

Przyprawy używane do przygotowania potraw: sól o obniżonej zawartości sodu, bazylia, oregano, papryka słodka, pieprz, pieprz cytrynowy, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, lubczyk, kminek, zioła prowansalskie, tymianek.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi i gorczycy.

*w jadłospisie zaznaczono składniki, które stanowią substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji
(Na podstawie rozporządzenia parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.)
*jadłospis może ulec niewielkiej zmianie.

 
2021-12-06 PONIEDZIAŁEK
Śniadanie:    Chleb pszenno żytni (pszenica, żyto), Szefowej (pszenica, żyto, sód jęczmienny), masło 83%, pasztet z królika, pomidor, szczypiorek, kawa Inka (żyto, jęczmień) na mleku 2%. Gruszka - 340 kcal
Obiad:   Krupnik ryżowy na wywarze mięsno jarzynowym (marchewka, pietruszka, por, seler, udka kurczaka, kapusta włoska, cebula, ryż) z zieloną pietruszką.
Gulasz wieprzowy (śmietana 12%, pszenica), kasza jaglana na sypko, surówka z ogórków kiszonych, kompot truskawkowy - 468 kcal
Podwieczorek:   Rogalik drożdżowy (pszenica, jaja) z domową czekoladą - wyrób własny. Banan 1/2 szt. Szklanka mleka 2%. Woda mineralna z miętą, cytryną i pomarańczą - 198 kcal

 
2021-12-07 WTOREK
Śniadanie:    Chleb pszenno żytni (pszenica, żyto), chleb wieloziarnisty (pszenica, żyto, owies, soja, sezam, słód jęczmienny), masło 83%, pasta z jajka i szynki, ogórek zielony, rzodkiewka, szczypiorek, kawa Inka (żyto, jęczmień) na mleku 2%. Pomarańcza - 339 kcal
Obiad:   Zupa krem z dyni na wywarze jarzynowym (marchewka, pietruszka, por, seler, kapusta włoska, cebula, dynia, masło 83%) z groszkiem ptysiowym (pszenica, jaja, mleko) i zieloną pietruszką, zabielany (śmietana 12%).
Racuchy (pszenica, jaja, mleko 2%) z jabłkami, kalarepa do chrupania, kompot wiśniowy - 462 kcal
Podwieczorek:   Weka (pszenica) z masłem 83% i powidłami śliwkowymi. Herbata żurawinowa. Woda mineralna z miętą, cytryną i pomarańczą - 200 kcal

 

 

     
ZŁOTA MYŚL
"Wychowanie dziecka, to nie miła zabawa, a zadanie, w które trzeba włożyć wysiłek bezsennych nocy, kapitał ciężkich przeżyć i wiele myśli ..."

Janusz Korczak  


Samorządowe Przedszkole Nr 87
"Lajkonik"
ul. Spółdzielców 7
30-682 Kraków

Tel: 12 655 -51-97
www.lajkonik87.pl



000128499

  Proszę czekać...  
 
  Proszę czekać...  
 
    

 
 


 

   
Profesjonalny Hosting